NIEUWS

Publicatiedatum: 28 april 2020

Vlaggen voor de Koning overweldigend succes

Burgemeester Jaap Paans en voorzitter van het Oranjecomité Wiebe van Bockel kijken met trots terug op een kleurrijke Koningsdag met veel Rood-Wit-Blauw en Oranje.

De actie ‘Vlaggen voor de Koning en voor elkaar’ was een enorm succes. Niet alleen wapperde vanaf veel meer huizen de Nederlandse vlag met wimpel, velen gaven gevolg aan de oproep vanaf 20.30 uur voor de deur te vlaggen. Het resultaat is samengebracht in een Moodfilm van 10 minuten, samengesteld door Cees van der Wal en Peter Stam. Een prachtige sfeerbeeld van een unieke Koningsdag 2020. Na dit succes zullen we er volgend jaar op Koningsdag zeker een verder vervolg aan geven.

1,5 meter taart

Om verzekerd te zijn van voldoende beeldmateriaal heeft het Oranje Comité Alblasserdam een wedstrijd verbonden aan de actie. Met de slogan ‘Win een taart voor je straat’ werden deelnemers op Koningsdag zelf gevraagd hun straat aan te melden via Alblasserdamsnieuws of het Oranje Ccomité Alblasserdam. Vanuit veel straten kwamen aanmeldingen binnen. Deze straten dingen mee om de hoofdprijs: één 1,5 meter taart per wijk – verwijzend naar de afstandsregel – voor de straat die het best aan de criteria voldoet. Vanuit de tientallen inzendingen worden tien deelnemende straten uitgekozen. Voor deze straten is er een slagroomtaart als aanmoedigingsprijs.

De criteria die hebben geleid naar de hoofdprijswinnaars:

  1. Aanmelding van de straat met naam van de melder vóór 27 april, 20.30 uur;
  2. Met zoveel mogelijk mensen in de straat Vlaggen voor de Koning en elkaar;
  3. Voor eigen voordeur, in eigen tuin, op balkon of galerij; afstand houden van de buren;
  4. Met in acht name van de afstandsregels, geen groepen, alleen gezinnen bij elkaar.

Het jurybesluit

De hoofdprijswinnaars krijgen, via de contactpersonen, een taart van 1,5 meter. Deze taarten zullen worden aangeboden op 5 mei door de voorzitters van de jury en het Oranjecomité.

De winnaars van de hoofdprijzen zijn de deelnemers van de:

  1. Fop Smitstraat
  2. Touwbaan
  3. Combinatie Noachstraat / Van Eesterensingel nrs 213-223 

De winnaars van de aanmoedigingsprijs zullen later bekend gemaakt worden.  

Alle deelnemende straten, bewoners en vlagzwaaiers worden bedankt voor hun enthousiaste deelname. Niet in de prijzen gevallen? Drone gemist? Niet in de film terug gezien? Bedenk je dat de lol van het moment en het doel van de actie centraal staat: Vlaggen voor de Koning en elkaar!

Online vertoning

De Moodfilm ‘Koningsdag Alblasserdam’ is hierboven te zien, via Youtube of via de website van de gemeente Alblasserdam.

Vragen naar aanleiding van dit bericht? Stuur dan een mail aan: info@oranjecomite-alblasserdam.nl

Publicatiedatum: 27 april 2020

Vlag voor de Koning en win een taart voor de straat

Burgemeester Jaap Paans en voorzitter van het Oranjecomité Wiebe van Bockel zien het helemaal voor zich: een kleurrijke Koningsdag met veel Rood-Wit-Blauw en Oranje.

Burgemeester Paans: “Het is maandag 29 april 2020. Heel Nederland viert thuis ‘Woningsdag’; de online en thuisversie van Koningsdag. Buiten ruik je de geuren van barbecues, gebraden vlees. Je hoort geroezemoes uit alle tuinen. Het is de warmste Koningsdag ooit. Klokslag 20.30 uur komt heel Alblasserdam in beweging. In ieder huishouden staat iemand op en loopt naar de plek waar de vlaggenstok in zijn houder zit. Rood-Wit-Blauw en Wimpel in top. Onze Koning is jarig en we zijn trots op elkaar!

Laten we met elkaar vlaggen voor de Koning en vlaggen voor ons zelf. Omdat we dit gaan volhouden. Samen staan we sterk tegen het coronavirus. Samen steunen we de zorg, de hulpverleners, alle bedrijven en bedrijfjes, werknemers en ondernemers, iedereen die prestaties levert of volhoudt, het moeilijk heeft en op een houtje bijt. We vlaggen voor elkaar, op Koningsdag, van half negen tot negen uur. Zonsondergang. Hét moment om de vlag te strijken en op te ruimen tot 4 mei. Mooi moment dus om een kwartier tot half uur mee te doen met de Grote Alblasserdamse vlaggenactie”.

Voorzitter Oranje Comité Alblasserdam Wiebe van Bockel: “Geef je nu op. Met je buren, met je straat of hele buurt of wijk. Zorg dat zoveel mogelijk mensen voor hun eigen voordeur vlaggen met de Nederlandse vlag aan de stok of in de hand. Ook de wimpels tellen mee. Geef je op, meld je aan. Per straat, buurt of wijk. Aanmelding mogen vanuit je eigen whatsapp, mail of buurt(preventie)app. Eenmalig maken we die uitzondering. Voor elkaar. Geef je op door een bericht te sturen aan Alblasserdamsnieuws van Peter Stam via 0640092253 of aan het Oranjecomité via info@oranjecomite-alblasserdam.nl of 06 51802275. Alle deelnemende straten, buurten en wijken dingen mee naar smakelijke prijzen.  Win een taart voor je straat!”

“Hebben jullie prachtig gevlagd en dat in bewegend beeld vastgelegd op video, vlog of Social media stuur je vastgelegde beelden dan direct na zonsondergang maar vóór 21.15 uur op naar 0640092253 of info@alblasserdamsnieuws.nl”

Online vertoning & jurybesluit

Na samenvoeging en beoordeling van alle beelden wordt het resultaat getoond in het laatste uur van Koningsdag, van 23.00 uur via de YouTube en Facebook kanalen van het Oranjecomité, Alblasserdamsnieuws, thuis@Landvast en gemeente Alblasserdam. De jury bestaande uit Cees van der Wal, Peter Stam, Wiebe van Bockel en burgemeester Jaap Paans kiezen uit alle beelden de mooist vlaggende straten. Daarbij tellen mee: de hoeveelheid huishoudens en vlaggen die meedoen, de manier van vlaggen, het enthousiasme én de creativiteit voor EIGEN deur.

Let op: in straten waar groepsvorming is te zien, wordt niet meegedaan om de prijzen. Overal gelden de regels van de noodverordening: houd afstand: 1,5 meter en voorkom groepsvorming. “Samen vieren we een leuk slot van Koningsdag. Samen vlaggen we voor de Koning en elkaar.”

Publicatiedatum: 26 april 2020

Kleurplatenwedstrijd!

Als vanouds, maar dit jaar toch een beetje anders: onze kleurplatenwedstrijd! Download de kleurplaat, print ‘m uit, laat op Koningsdag al jouw creativiteit los en win een prijs. 

Je kunt het eindresultaat inleveren bij het Oranjecomite – in de speciale brievenbus op de Vondellaan 45 in Alblasserdam. Of stuur ‘m gewoon met de post, dat mag natuurlijk ook (Vondellaan 45, 2951 TP Alblasserdam). Inleveren kan tot 29 april. Op 1 mei maken wij de winnaars bekend! We kijken uit naar jullie creaties. Heel veel plezier!

Inleveren

Doe je tekening in de speciale brievenbus of stuur hem op naar: 
Vondellaan 45 
2951 TP Alblasserdam

Inleveren kan tot 29 april.

Publicatiedatum: 19 maart 2020

Festiviteiten Koningsdag 2020 afgelast

Oranje Comité Alblasserdam heeft de geplande activiteiten in Alblasserdam rondom Koningsdag vanwege uitbraak van het coronavirus afgelast. In overleg met het College van Burgemeester en Wethouders van Alblasserdam en naar aanleiding van de richtlijn die is uitgestuurd door het KBOV (Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen) heeft het comité deze beslissing genomen. Niet alleen de activiteiten rondom Landvast, maar ook die bij C.K.C. Kinderdijk en voetbalvereniging Alblasserdam komen te vervallen.

Voorzitter van Oranje Comité Alblasserdam Wiebe van Bockel betreurt het besluit, maar benadrukt het belang van deze keuze. “Het is heel jammer van de maandenlange voorbereidingen en inzet van alle betrokkenen. Gezien de huidige situatie rondom de uitbraak van het coronavirus en het voorop staan van ieders gezondheid, is dit helaas het besluit dat wij hebben moeten nemen.”

Kleinschalige initiatieven op Koningsdag
Het comité geeft aan dat de ontwikkelingen rondom het virus de komende periode moeten uitwijzen of wellicht kleinschalige initiatieven op Koningsdag wel mogelijk zijn. “Het zijn bijzondere tijden voor allerlei organisaties en de samenleving in het geheel” aldus Wiebe van Bockel. “Verbinding is altijd het thema van de Koningsdagvieringen en we hopen dat deze wellicht op een andere wijze toch plaats kunnen vinden op 27 april dit jaar. We gaan vol goede moed aan de slag met de organisatie van de volgende editie en hopen dat we deze in goede gezondheid met elkaar kunnen vieren.”

Speciale dank aan sponsoren
Oranje Comité Alblasserdam wil haar dank uitspreken naar de sponsoren en in het bijzonder naar Bon Bon Catering & Events, Le Barrage en Landvast voor alle energie en toewijding die reeds in de organisatie van de dag is gestoken.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Oranje Comité Alblasserdam.